czwartek, 13 marca 2014

Łaciate Muffiny

Poniżej znajdziecie przepis na przepyszne łaciate muffiny, które na wierzchu są chrupiące a w środku mięciutkie. W dodatku rozpływają się w ustach dzięki nadzieniu które do nich dodałam. 
Polecam je każdemu i zachęcam do wypróbowania !  ; )


Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- szklanka mleka
- 80 ml oleju
- 2 jajka
Dodatkowo:
- kopista łyżeczka ciemnego kakao
- słoiczek dżemu niskosłodzonego o smaku morelowym
Wykonanie:
Przygotować dwie miski. Do jednej z nich wrzucić wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy). Do drugiej miski wrzucić wszystkie mokre składniki (mleko, olej
i jajka) i dokładnie wymieszać. Mokre produkty przelać do suchych, po czym za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać łyżeczkę ciemnego kakao i dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto nakładać na przemian do papilotek bądź silikonowych foremek. (1 foremka = łyżeczka ciasta ciemnego, łyżeczka ciasta jasnego, łyżeczka dżemu, łyżeczka ciasta ciemnego, łyżeczka ciasta jasnego)
Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok.25minut.



Smacznego ! ; )

2 komentarze: