Tym razem zapraszam was na kruche ciasteczka w
dwóch smakach: wersji tradycyjnej, czyli o smaku maślanym oraz w wersji
z dodatkiem kakao.Ciasteczka te nadają się dosłownie na każdą okazję oraz świetnie smakują do codziennej herbatki czy też kawy.
Polecam je każdemu, bez żadnych wyjątków ; )
Składniki: (na ok. 40
ciasteczek w jednym kolorze, czyli po ok.20 ciasteczek maślanych i
kakaowych)
- szklanka mąki
- 70g miękkiego masła/ Kasi/
margaryny do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- jedno całe
jajko + jedno żółtko
- łyżeczka proszku do
pieczenia
Dodatkowo:
- 2,5 łyżeczki
ciemnego kakao
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz
kakao włożyć do miski i ugnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, następnie
do jednej z nich dodać kakao i wyrobić jednolite ciasto. Przygotowane
ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka.Wycięte ciasteczka układać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C
przez 14 minut.
Uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń