niedziela, 15 grudnia 2013

Faworki zwane też chruścikami

Co zrobić gdy dowiadujemy się, że niebawem ktoś nas odwiedzi, a nie mamy nic słodkiego do kawy ? Otóż jednym z najszybszych i najprostszych przepisów do wykonania są chruściki (faworki), które idealnie nadają się do kawy.

Składniki: (dość duży, czubaty talerz faworków)
- 0,5kg mąki
- 1 jajko
- 1 mały woreczek bądź kartonik śmietany (12% lub kwaśnej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
cukier puder [do posypania chruścików]
Do smażenia:
- ok. 0,5l oleju rzepakowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać, po czym ugnieść, tak aby  z ciasta powstała jedna kulka. Ugniecione ciasto rozwałkować na grubość około 2cm. Następnie pociąć na paski. Każdy pasek należy pociąć ukośnie na prostokąty. Na środku każdego z prostokąta należy zrobić nie duże nacięcie. Chruściki należy zwijać  poprzez przełożenie jednego z końców przez powstałą po nacięciu dziurkę.

Do nagrzanego oleju delikatnie wkładaj przygotowane chruściki. Faworki należy smażyć z obu stron na kolor złocisty. Kiedy już usmażymy je z obu stron wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, po to aby tłuszcz z naszych chruścików się odsączył. Ostatnim krokiem jest posypanie każdego faworka z osobna cukrem pudrem.

Życzę udanej zabawy przy zwijaniu chruścików i oczywiście smacznego ; )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz