a w środku mięciutkie.Wprost
idealne. : D
Polecam je każdemu ! ; )
- szklanka mąki tortowej
- 2 szklanki mąki krupczatki
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 budynie waniliowe (u Mnie Winiary z cukrem)
- niecały litr mleka w kartoniku
-1kg jabłek
Wykonanie:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Dodać resztę składników i ugnieść jednolite ciasto. (ciasto będzie się kleiło, ale nie dosypujemy mąki) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części i odstawić na moment na bok. Następnie do rondelka wlać zawartość kartonika z zimnym mlekiem. Odlać szklankę do garnuszka i wsypać zawartość torebek z budyniem i dokładnie wymieszać. Mleko, które znajduję się w rondelku zagotować. Gdy będzie się gotować, zmniejszyć ogień i wlewać po woli wcześniej rozmieszany budyń i gotować cały czas mieszając. Gotujemy tak długo aż zgęstnieje, czyli przez ok.30 sekund.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić jedną z części przygotowanego na samym początku ciasta. Wylać na to ugotowany budyń. (wylewamy ciepły budyń). Następnie posypać wyłożony wcześniej budyń jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach . Pozostałe ciasto, wyłożyć na wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez niecałą godzinę.
Wspaniałe ciasto, piękne zdjęcia kusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie