- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 kopiastej łyżki ciemnego kakao
- 1 kopiasta łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- szklanka mleka
- 80 ml oleju
- 2 jajka
- pół paczki mieszanki suszonych owoców (śliwki, orzechy, migdały,)
Wykonanie:
Przygotować dwie miski. Do jednej z nich wrzucić wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz kakao). Do drugiej miski wrzucić wszystkie mokre składniki (mleko, olej
i jajka) i dokładnie wymieszać. Mokre produkty przelać do suchych i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać. Następnie dodać mieszankę suszonych owoców i wymieszać. Przygotowane ciasto nakładać do papilotek bądź silikonowych foremek.Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25minut.
Polewa (lukier):
- 3 łyżki cukru pudru
- odrobina wody
- 3 kropelki aromatu waniliowego
- do lukru czekoladowego dodać kakao
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać aromat
i wymieszać. Przygotowany lukier nałożyć do strzykawki i według uznania polukrować wcześniej upieczone muffiny.
Smacznego ! ; )
Wyglądają przepyszne!!! :-*
OdpowiedzUsuń