Mimo, iż już po świętach zapraszam Was na ciasto piernikowe, które w smaku jest rewelacyjne. Nie dość, że puszyste to jeszcze mięciutkie i rozpływające się w ustach...
Składniki:
- 35 dkg miękkiego masła - 4,5 szklanki mąki
- 35dkg cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 szklanki mleka- 5 jaj
- 1,5 paczki przyprawy korzennej (do Piernika)
- 4 łyżki dżemu (u Mnie o smaku malinowym)
Dodatkowo:
orzechy, rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, słoiczek powideł śliwkowych (do przełożenia ciasta)
Wykonanie:
Masło utrzeć wraz z cukrem i żółtkami Następnie dodać przesianą mąkę, sodę, kakao, dżem, mleko oraz posiekane dodatki. (suszone morele, suszone śliwki, orzechy, rodzynki) Wszystko dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka, po czym delikatnie połączyć je z poprzednimi składnikami. Wymieszane ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.
Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta przełożyć je powidłami śliwkowymi.
Polewa
czekoladowa:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki masła
- 3
łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:W rondelku należy rozpuścić masło, dodać cukier i gotować cały czas mieszając, tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodać kakao oraz mleko i dokładnie wymieszać. Na sam koniec chwilę podgrzewać mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto.
Smacznego ! ; )
Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuń