czwartek, 26 września 2013

Czekoladowe muffiny z winogronem

W dzisiejszym poście mogłabym znów pisać, że dzielę się z Wami jednym z moich największych uzależnień, lecz nie będę tego robić, ponieważ pisać w taki sposób mogłabym za każdym razem. Powód jest tego bardzo prosty, gdyż wszelkiego rodzaju słodkości są moim uzależnieniem. Jest na prawdę mnóstwo smakołyków, które mogłabym jeść bez przerwy... Ale wracając do dzisiejszego postu przepis, który znajdziecie poniżej jest na czekoladowe muffiny z winogronem, które są delikatne i puszyste, a na dodatek rozpływają się w ustach. 

Polecam je każdemu i zachęcam do spróbowania !  ; )

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 kopiastej łyżki ciemnego kakao
- szklanka mleka
- 80 ml oleju
- 2 jajka
- winogorono
Wykonanie:
Przygotować dwie miski. Do jednej z nich wrzucić wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz kakao). Do drugiej miski wrzucić wszystkie mokre składniki (mleko, olej
i jajka) i dokładnie wymieszać. Mokre produkty przelać do suchych i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto nakładać do papilotek bądź silikonowych foremek. (1 foremka = 1 łyżeczka ciasta, kilka kulek winogrona - u mnie po trzy kulki w każdej foremce, kopiasta łyżeczka ciasta) Muffiny piec
w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25minut.

Polewa (lukier):
- 3 łyżki cukru pudru
- odrobina wody
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Przygotowany lukier nałożyć do strzykawki i  według uznania polukrować wcześniej upieczone muffiny.


Smacznego ; )

P.S Oryginalny przepis pochodzi z tej strony, aczkolwiek wprowadziłam kilka zmian, które zauważyć możecie w przepisie znajdującym się powyżej.

1 komentarz: