Pewnie każdy z Was miał już kiedyś okazję spróbowania tradycyjnego ciasta czekoladowego popularnie nazywanego "Murzynkiem" Jeśli nie, to sądzę, że czas najwyższy to zmienić.
Tradycyjne Ciasto Czekoladowe, na które przepis podam wam poniżej jest bardzo szybkim i łatwym plackiem do przygotowania. Smak tego ciasta jest genialny - delikatne, puszyste w dodatku rozpływa się w ustach, po prostu palce lizać. :D
Polecam je dosłownie każdemu i zachęcam do spróbowania ! ; )
Składniki:
-
4 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka
- szklanka oleju
-
4 łyżki konfitury o smaku śliwkowym
- 2 łyżki
kakao
- 2 łyżeczki sody
Do
przełożenia ciasta:
- słoik dżemu
niskosłodzonego o smaku wiśniowym
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie
wymierzać bądź zmiksować. Wymieszane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Upieczone ciasto przekroić na pół i przełożyć dżemem niskosłodzonym.
Polewa
czekoladowa:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki masła
- 3
łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
W rondelku należy rozpuścić masło, dodać cukier i gotować cały czas mieszając, tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodać kakao oraz mleko i dokładnie wymieszać. Na sam koniec chwilę podgrzewać mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto.
W rondelku należy rozpuścić masło, dodać cukier i gotować cały czas mieszając, tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodać kakao oraz mleko i dokładnie wymieszać. Na sam koniec chwilę podgrzewać mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto.
Smacznego ! ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz