poniedziałek, 28 października 2013

Ciasto z budyniem i jabłkami

Z racji, iż mamy jesień i w tym sezonie najczęściej sięgamy po jabłka postanowiłam upiec ciasto z ich dodatkiem. Przepis, który znajdziecie poniżej jest na ciasto, które na wierzchu  jest kruchutkie,
a w środku mięciutkie.Wprost idealne. : D
 
Polecam je każdemu ! ; )  
 

Składniki:
 -250g Kasi / miękkiego masła
- szklanka mąki tortowej
- 2 szklanki mąki krupczatki
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 budynie waniliowe (u Mnie Winiary z cukrem)
- niecały litr mleka w kartoniku
-1kg jabłek
Wykonanie:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Dodać resztę składników i ugnieść jednolite ciasto. (ciasto będzie się kleiło, ale nie dosypujemy mąki) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części i odstawić na moment na bok. Następnie do rondelka wlać zawartość kartonika z zimnym mlekiem. Odlać szklankę do garnuszka i wsypać zawartość torebek z budyniem i dokładnie wymieszać. Mleko, które znajduję się w rondelku zagotować. Gdy będzie się gotować, zmniejszyć ogień i wlewać po woli wcześniej rozmieszany budyń i gotować cały czas mieszając. Gotujemy tak długo aż zgęstnieje, czyli przez ok.30 sekund.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić jedną z części przygotowanego na samym początku ciasta. Wylać na to ugotowany budyń. (wylewamy ciepły budyń). Następnie posypać wyłożony wcześniej budyń jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach . Pozostałe ciasto, wyłożyć na wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez niecałą godzinę.

 Smacznego ! ; )

1 komentarz:

  1. Wspaniałe ciasto, piękne zdjęcia kusząco wyglądają :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń