środa, 6 listopada 2013

Bułeczki pełnoziarniste

Tym razem zapraszam Was Moi Kochani Czytelnicy na bułeczki pełnoziarniste, które idealnie nadają się na śniadanie oraz na kolację. Możecie je również zabrać ze sobą do pracy czy też szkoły. 

Przepis, który Wam podaję jest inny, od przepisu na bułeczki, które kupujemy w sklepie czy też supermarkecie. Użyte tutaj zostały same naturalne składniki, nie ma w nich  żadnych spulchniaczy tak jak to w bułkach, które kupujemy. Wielkość bułeczki jest nie duża, a zjedzenie chociażby połowy takiej powoduje uczucie sytości. Wykonanie takich bułeczek jest bardzo łatwe i dość szybkie.
Polecam je każdemu bez żadnych wyjątków ! ; )
Składniki: ( 8 nie dużych bułeczek)
- 250g mąki pełnoziarnistej
- 100g mąki żytniej (typ 720) 
-
50g mąki pszennej (typ 550)
- 7g drożdży w proszku
- 350ml kefiru z niską zawartością tłuszczu
- 40ml oleju
- 2 łyżki otrębów wysoko błonnikowych
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- białko + szczypta soli
- błyskawiczne płatki owsiane
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski i ugnieść ciasto, a następnie odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na min.40 min. Po upłynięciu czasu formować bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek posmarować roztrzepanym białkiem ze szczyptą soli i posypać błyskawicznymi płatkami owsianymi.  Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30min.

Bułeczki można podawać z ulubionymi dodatkami (najbardziej przez was lubiany smak puszystego serka twarogowego, żółty lub biały ser, szynka, masło orzechowe, konfitura niskosłodzona, ...)


Smacznego ! ; )

2 komentarze:

  1. Nie ma nic smaczniejszego od domowych bułeczek ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe bułeczki na śniadanie! Są zdrowe, pożywne i oczywiście najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń