piątek, 22 listopada 2013

Kruche ciasteczka w dwóch smakach

 Tym razem zapraszam was na kruche ciasteczka w dwóch smakach: wersji tradycyjnej, czyli o smaku maślanym oraz w wersji z dodatkiem kakao.Ciasteczka te nadają się dosłownie na każdą okazję oraz świetnie smakują do codziennej herbatki czy też kawy.

Polecam je każdemu, bez żadnych wyjątków  ; )

 Składniki: (na ok. 40 ciasteczek w jednym kolorze, czyli po ok.20 ciasteczek maślanych i kakaowych)
- szklanka mąki
- 70g miękkiego masła/ Kasi/ margaryny do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- jedno całe jajko + jedno żółtko
- łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2,5 łyżeczki ciemnego kakao 
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz kakao włożyć do miski i ugnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, następnie do jednej z nich dodać kakao i wyrobić jednolite ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka.Wycięte ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 14 minut.
Oryginalny przepis na ciastka powyżej znajdziecie tutaj.

Smacznego ! ; )

2 komentarze: