poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Czekoladowe Cudo

Święta tuż tuż... Zaplanowaliście już co upieczecie ? Jeśli poszukujecie jeszcze jakiegoś "interesującego" przepisu na ciasto to polecam Wam Kochani Czytelnicy Czekoladowe Cudo. Ciasto to jest na prawdę przepyszne.  Zachęcam do wypróbowania ! ; )

Ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- budyń waniliowy (u Mnie Winiary)
- pół litra mleka
- tabliczka mlecznej czekolady
- pół tabliczki czekolady deserowej
- Kostka Masła lub margaryny do pieczenia
- 6-8 łyżek cukru pudru
Wierzch: - 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 opakowania śmietan Fix
- 10 dag wiórek kokosowych

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka cały czas miksując. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao, po czym dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min. Upieczony biszkopt należy przekroić na pół.
Gotujemy Budyń, po czym odstawiamy go do wystygnięcia.
W między czasie czekoladę deserową kroimy w malutkie kawałki oraz rozpuszczamy mleczną czekoladę z łyżką mleka w kąpieli wodnej. W momencie, gdy budyń będzie już zimny miksujemy go z kostką masła. Następnie dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy pokruszoną czekoladę deserową i delikatnie mieszamy.
Przekrojony biszkopt przekładamy przygotowanym kremem.
Kremówkę ubijamy wraz ze śmietanami Fix i cukrem pudrem. Po czym rozsmarowujemy ją na górnej części biszkoptu. Wiórki kokosowe prażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej) na złoty kolor. Uprażonymi wiórkami kokosowymi posypujemy wyłożoną i rozsmarowaną wcześniej kremówkę
Ciasto należy schłodzić.

Smacznego ! ; )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz